Finneråd er en af de mest almindelige sygdomme hos akvariefisk, men er også en af dem der er nemmest at forebygge.

Finneråd kan være forårsaget af flere forskellige arter af bakterier, men den grundlæggende årsag skal altid findes i miljøet, og er ofte relateret til stress.
Det kan være når fiskene flyttes, der er for mange fisk i akvariet, eller der kan være aggressive fisk der jager dem og nipper i deres finner, eller det kan være på grund af dårlig vandkvalitet.Hvad er finneråd?

Finneråd er en tilstand der som regel er forårsaget af Aeromona, Pseudomona eller Vibrio bakterier. Mens det er forholdsvis enkelt at forebygge, kan det være noget sværere at helbrede den ramte fisk, når først den har fået det, specielt i de senere stadier.
Hvis man ikke gør noget ved det, vil det som regel ende med at den inficerede fisk dør, og i værste fald, inficere resten af de fisk der er i akvariet.

Symptomer på finneråd

I de tidlige stadier af finneråd, vil kanten af finnerne miste farven, og vil begynde at fremstå mælkehvid. Ofte er denne ændring så svag, at den går ubemærket hen, og man først bemærker det når finnerne eller halen begynder at flosse. Efterhånden som infektionen spredes, vill vævet dø, og små stykker af finnerne vil begynder at falde af, hvilket efterlader en kant, hvor det er tydeligt at der er noget galt.

Over tid bliver finnerne kortere og kortere, efterhånden som dødt væv fortsætter med at falde af de berørte finner.
Det berørte område kan blive rødt og betændt, med blodige pletter, der opstår i takt med at mere og mere væv ædes op af bakterier.

Det er ikke ualmindeligt, at sekundære svampeinfektioner udvikler sig langs finnernes rå kanter. Ofte vil man se at Flavobacterium columnare også er til stede samtidig med finneråd, da begge sygdomme kan være forårsaget af lignende miljøfaktorer.

Årsager til finneråd

De mest almindelige årsager til finneråd er dårlig vandkvalitet eller for lav vandtemperatur.
For mange fisk i akvariet, overfodring, fodring med for gammelt foder, eller flytning af fiskene kan også forårsage stress, som kan føre til at fisken er mere udsat i forhold til at få finneråd.

 

Sådan forhindrer du finneråd

Mange af de foranstaltninger der kan forhindre finneråd er de samme dom benyttes til at behandle fisk, der har sygdommen.
Den bedste forebyggelse mod finneråd er god vedligeholdelse af akvariet. Det vil sige regelmæssige vandskift, fjernelse af affaldsstoffer, og overvåge vandværdierne, så du hurtigt kan tage affære hvis der sker ændringer i værdierne, og dermed kan du fange problemerne, og rette op på udfordringerne, før de bliver alvorlige.

Undgå overfordring. Giv kun den mængde foder som fiskene kan indtage på 2-3 minutter, og gerne 2 gange dagligt. Overfordring er en af de mest almindelige fejl, som rigtig mange begår. Men overfodring bidrager til en forringet vandkvalitet. Sørg for at foderet er frisk, hvilket blandt andet betyder at du ikke bør bruge foder, hvor dåsen har været åben i mere end ca. 6 måneder.

Put ikke flere fisk i akvariet end størrelsen på akvariet kan bære, og hold øje med at de trives. Hold øje med om der er tegn på kamp mellem fiskene, der kan beskadige finnerne. Er dette tilfældet, bør fiskene adskilles i hvert sit akvarie.
Det er også vigtigt at holde vandtemperaturen høj nok til fisk med lange finner, da lave vandtemperaturer vil fremme finneråd hos disse arter.